Muistiinpanot ja OneNote-muistikirja

Viime kuukausina on ollut paljon julkaisuja ja blogikirjoituksia muistiinpanojen tekemisestä, ja varsinkin niiden tekemisestä käsin. Käsin kirjoitetut muistiinpanot jättävät erilaisen muistijäljen, ja siten asiat saattavat pysyä paremmin mielessä. Jos et kuitenkaan halua kirjoittaa käsin, tai siihen ei ole mahdollisuutta, on muistiinpanojen tekemiseen erilaisia vaihtoehtoja. Alla on muutamia Windowsista löytyviä vaihtoehtoja.

Sovelluksia muistiinpanojen tekoon

Joidenkin käyttäjien mielestä paras sovellus muistiinpanojen tekoon on Windowsista löytyvä Notepad (muistio). Notepad on erityisen hyvä, jos tekstiä pitää kopioida eri ympäristöihin, sillä sen tuottama teksti on muotoilematonta. Sticky notes (muistilaput) ovat helppo tapa tehdä yksittäisiä muistiinpanoja, mutta niiden käyttö kohdistuu usein epävirallisiin omiin muistiinpanoihin. Ne ovat post-it lappujen tapaisia digitaalisia muistilappuja.
Microsoft Wordillä tai muilla tekstinkäsittelyohjelmilla tehdään myös muistiinpanoja. Tällöin tutut muotoilutyökalut ovat käytettävissä, mutta formaatti voi olla joskus kankeaa. Windowsista löytyy myös Notepadin ja Wordin välimaastosta WordPad-sovellus.

OneNote

Microsoftin OneNote-sovellus on luotu erilaisten muistiinpanojen ja dokumentointien tekoon. Se toimii hyvin mobiilisovelluksissa, mutta myös läppärillä ja pöytäkoneella käytettynä. OneNote-sovellus sopiikin hyvin erilaisten tapaamisten ja kokouksien muistiinpanojen tekoon. OneNote-muistiinpanot on myös integroitu osaksi Microsoft Teamsia. OneNote-muistikirjoja voidaan käyttää usealla eri tavalla Teamsissa. Ne voidaan lisätä valitun tiimin kanavan tiedostoihin, korottaa kanavan välilehdeksi, tai lisätä muistikirjan välilehdeksi jostain muusta sijainnista.

Teamsien kokouksissa syntyy aina kokouksen oma muistikirja. Kokousmuistikirja on käytettävissä 20:lle ensimmäiselle kokoukseen osallistujille organisaation jäsenille eikä sitä voida jakaa organisaation ulkopuolisten käyttäjien kanssa. Lisäksi jos kokoukseen kutsutaan lisää osallistujia, he eivät pääsäe käyttämään muistiinpanoja, mikäli kokousmuistiinpanojen teko on aloitettu jo aiemmin, vaikka he olisivat samasta organisaatiosta ja 20 ensimmäisen käyttäjän joukossa.

Muistiinpanojen teko kannattaa aina

Olivat muistiinpanot sitten henkilökohtaisia muistiinpanoja, organisaation yhteisiä muistiinpanoja, tiimin muistiinpanoja tai vaikka jaettuja muistiinpanoja, niiden tekeminen kannattaa aina. Ja jos tekee käsin muistiinpanoja, kannattaa nekin tallentaa digitaaliseen muotoon.

 

IT-vinkin on kirjoittanut Milla Järvi, Vetonaulan IT-kouluttaja ja Microsoft Certified Trainee